13.11.11

Prirodne Tkanine

materijali koje prefeririam zbog prijatnog osjecaja i zdravlja a i kvaliteta. imam naviku da u prodavnici na svkom komadicu odjece koji pregledam gledam etiketu sastava materijala (doduse to ne vazi samo za odjecu vec i za obucu, namjestaj, hranu..). A moram da na ovaj nacin kupovina nije bas laka her danas vecinom se koriste sinteticki materijali jer su jeftiniji ali cijena za koju se prodaju uopste nije odredena prema tom standardu vec je skoro kao da neka kosulja od svile a ne od %100 poliestera.

Prirodne tkanine su:

- Pamuk
- Vuna
- Lan
- Viskoza
- Svila
- Kasmir
- Angora

Kada kupjem odjecu uvjek pogledam sastav platna. Ili %100 prirodni materijali ili sastavi u kojem je veci procenat prirodnog materijala su ok. A odjecu od vecinski sinteticke tkanine kao sto su akril ili poliester izbjegavam. Pletene stvari od %100 akrila mrzim, ne drze toplotu; grozno! Ali malo izmjesanog akrila sa vunom je izvrsan sastav.

Doduse zadnjih godina sve manje i manje je robe od prirodnih materijala, a posebno zimi. Ili se treba dobro  platiti za jedan vuneni dzemper, ili nositi akril. Ipak bolje jedan vuneni nego 3 od akrila, to je moj nacin razmisljanja.






Nema komentara: