21.11.11

Cimet

Cimet je zacin koji se dobiva od  kore istoimenog drveta i koji se koristi u slatkim i slanim jelima. Ovaj zacin potice iz Jugoistocne Azije, posebno se uzgaja u Sri Lanci, Indiji, Bangldesu, Javi, Sumatri i Vietnamu.Cimet se na Engleskom zove cinnamon, na francuskom canelle, na Turksom tarcin.

Za cimet se zna od antickih vremena, u Egipat se uvozio vec 2000. prije nase ere,  a cimet se nekoliko puta spominje i u jevrejskoj svetoj knizi Tanakh. Za Mediteranski svijet ovaj zacin je bio misterija do 16. stoljeca. Cimet je dolazio preko Egipta, preko luke u  Aleksandriji, a trgovci su htjeli da drze monopoliju nad trgovinom ovog zacina i nisu otkrivali izvor tako je nastalo mnogo prica o izvoru ovog mirisljivog zacina. Prema jednoj prici cimet je dolazio iz Saudijske Arabije, gdje su Cinnamon Ptice kupile cimet iz nepoznatih krajeva da bi pravile svoja gnjezda, a prema drugoj prici cimet je pokupljen u mreze  na izvoru Nil rijeke, na ivici svijeta. U starim vremenima cimet je toliko bio vrijedan da se smatrao kao dobar poklon za monarhe, cak i za bogove.





Danas se cimet najcesce koristi u slatkim jelima, u pripemi pica, likera ali na nekim podrucjima se koristi u pripremi slanih jela kao pileca, janjeca jela i dolme.

Evo jedan divan recept slanog jela iz Turkse kuhinje u kojem se koristi cimet. Ovo je dolma bez mesa, pravi se vecinom ljeti i jede kao hladno predjelo. Ja sam se odusevila ovim jelom a posebno aromom koju cimet daje. Nadam se da ce se i vama svidjeti.

Zeytinyagli Biber Dolmasi

Materijal :

- 1 kg. malih zelenih paprika
-2 case rize
- 2 paradajza
- 2 manje glavice luka ili 1 velika
- 1 velika kasika sitnih grozdica
- 1 velika kasika pinjola (pine nut)
- 1 buket svijeze nane (mente)
- 3 buketa zelenog luka
- pola buketa majdonoza
- mala kasicia cimeta
- papra
- sok od pola limuna
- soli
- pola case maslinovog ulja
-vrele vode

Priprema :
Paprike operite, ocistite unutrasnjos paprika i stavite na stranu.

Na maslinovom ulju poprzite luk i pinjole, dok pinjoli ne dobiju zlatno zutu boju. Zatim opranu i procijedenu rizu dotajte na to. Sve to mijesajte na laganoj vatri a kada se zrna rize razdvoje onda dotajte nasjeckani zeleni luk, grozdice, cimet, sol, papar, sok od limuna. Sve to mijesajte dok ne povuce vodu.

Onda stavite na stranu da se ta smijesa ohladi. U ohaldenu smijesu dodajte sitno nasjeckanu nanu i majdonoz. Sve to promjesajte i paprike punite sa tom smijesom. Ostavite malo praznine na svakoj paprici, i na kraju svaku poklopite komadicom paradajza. Pune paprike slozite uspravno u serpu u jednom redu, zalite vrelom vodom tako da voda dode do pola paprike. Kuhajte na srednjoj vatri dok riza ne omeksa. Izvadite u posudu za serviranje, ukrasite limunom i majdonozom.

Nema komentara: