22.9.11

Vodic za kupovinu u Istanbulu

Istanbul je pun blaga koje ceka da se otkrije, na naocekivanim mjestima mozete naletiti na vrlo kvalitetne, orginalne i jeftine stvari. Kao sto sam ja prije nekoliko godina naletila na jedne cipele za 20 KM u jednoj sporednoj ulici a prijateljice ozbilno milsile da su cipele nekog poznatog dizajnera! (Zbog ovog primjera nemojte misliti da je lako naci cipele za te pare, to je bila moja sreca)

U posebnom postu sam pisala o ulicnim pijacama u Istanbulu, a sada pisem ukratko o drugim sadrzajima koje mozete naci u Istanbulu.

Kao prvo moram spomenuti Kapali Carsiju i Egipatsku Carsiju kao naj orginalnija i turisticka mjesta za kupovinu. Tu mozete naci uglavnom nakita, koznih stvari, zacina, suvenira i svakavih dzidza bidza.

Pored svih svjetskih marka Turska ima svoje lokalne brendove koji imaju vrlo kvalitetne i divne kreacije. Neki jeftini, neki skuplji evo mojih najomiljenijih Turksih marka :
IPEKYOL
TWIST
KOTON
PARK BRAVO
ZEKI TRIKO
ROMAN
NETWORK
MAVI JEANS
BATIK
SILK&CASHMERE
OXXO
adL
VAKKO
DESA
HOTIC
INCI
KEMAL TANCA
DERIMOD
YARGICI
LCWaikiki

Istanbul je pun (moram reci nazalost, jer su pretjerali) modernih, ogromnih trznih centrova, cak jedan do drugog su na nekim podrucjima. Svi su slicni jedan drugom, ali neki se ipak isticu lokacijom, sadrzajom i konceptom, kao sto je Istinye Park, Kanyon, Cevahir, Akmerkez, Metro City... Istinye Park je mogu iskreno reci na prvom mjestu po svemu, to se obavezno treba posjetiti, a evo i nekoliko slika:


Koton prodavnica u Istinye Parku


Ako ne zelite provesti vrijeme u trznim centrovima a ni na pijacama medu gomilama stvari onda najbolje destinacije za vas su Nisantasi, Bagdat Caddesi (Bagdad Ulica), Kadikoy, Istiklal Ulica, Besiktas... Tu ima svakave vrste robe, i marke a i anonimne prodavnice se nalaze na tim mjestima. Na ovim lokacijama nalaze se male moderne carsije kao sto je Sinanpasa Carsija na Besiktasu, obavezno vam savjetujem da zavirite i u njih.


Slike iz Sinanpasa Carsije na Besiktasu:




Nema komentara: