9.6.11

Vodič Za Ulične Pijace u Istanbulu

Istanbul je ogroman grad i svaki dan na razlicitim mjestima bude mnogo ulicnih pijaca, vecinom lokalne pijace na kojim se vecinom prodaje voce, povrce, hrana i nekih drugih stvari bude po malo. Ali neke pijace u Istanbulu su poznate po ogromnom i kvalitetnom izboru svih vrsta odjece, vesa, tasna, nakita, kucnog tekstila,... i tu dolaze ljudi iz citavog grada, cak iz drugih gradova. Pijaca se na turskom jeziku kaze "Pazar" a ti pazari vecinom dobivaju ime po mjestu i danu kojim se organizuju. Najpoznatije i najbolje pijace u Istanbulu su :

- Kadikoy Sali Pazari - Utorak (Na Azijskoj strani Istanbula)
- 4. Levent Sali Pazari -Utorak (Na Evropskoj strani)
- Yesilkoy Carsamba Pazari - Srijeda (Na Evropskoj strani)
-Ulus Persembe Pazari - Cetvrtak (Na Evropskoj strani) -Zove se Ulus Pijaca po starom imenu ali sadasnje mjesto nije tacno na Ulusu vec izmedu Etiler-a i Arnavutkoy-a.
- Findikzade Cuma Pazari - Petak (Na Evropskoj Strani)
- Besiktas Cumartesi Pazari - Subota (Na Evropskoj Strani)

Bila sam na svim gore navedenim pijacama osim na Yesilkoyu ali od prijateljica znam da je vrlo dobra pijaca. Na pijacama mozete naci orginalnu markiranu robu koju trgovci kupe od fabrika koje proizvode za te brendove, imitacije markiranih tasna, satova, srebreni nakit sa poludragim kamenjem, i izvrsnih posteljina, prekrivaca, stoljnaka... Neke stvari su sa felerom tako da dobro treba pregledati sve, dali je krivo siveno ili dali ima neku rupicu...Ali moze se naci vrlo kvalitetnih stvari za stvarno male pare. Ja imam neke stvari sa tih pijaca koje nosim godinama.

Moram reci da na nekim mjestima na pijacama stvari mozete platiti kredit karticom i da izbor za muskarce je mnogo manji nego za zene.

Ulus Pijaca je poznata po kvalitetu robe i izboru a neki stolovi nisu bas tako ni jeftini. Na toj pijaci mozete sresti pjevacice, glumice i ostale poznate licnosti, jer i oni uzivaju u kupovini na toj pijaci.

Evo nekoliko slika sa Besiktas Pijace na kojoj sam bilam prije mjesec dana :




















2 komentara:

Anonimno kaže...

odlicni saveti!!! da li biste mogli na jos neka pitanja da mi odgovorite putem maila???

sibillamosta kaže...

Drago bi mi bilo ako mogu pomoci.