27.9.11

Bosfor

Bosfor ili kako se na Turskom jeziku kaze "Istanbul Bogazi" je morski kanal dug 30 km. izmedu Crnog Mora i Mramornog Mora koji Istanabul dijeli izmedu Zapada i Istoka, Evrope i Azije. Obale Bosfora se na Turskom nazivaju Bogazici.

A kada spominjemo Bosfor tu se treba spomenuti i Zlatni Rog (Halic), zaliv na juznom kraju Bosfora koji stvara poluostrvo na kojem se nalazi Stari Istanbul.

Azijsku i Evrospku stranu Bosfora spajaju dva mosta, prvi je "Bosforski Most" (Bogazici Koprusu) izgraden 1973 , a drugi je Most Sultana Mehmeda Osvajaca (Fatih Sultan Mehmet Koprusu) izgraden 1988 godine.

U Istanbulu sa raznih mjesta krecu brodici koji vas provozaju Bosforom, neki krecu od Eminonu-ja, a neki sa Ortakoj-a. Neke ture obilaze citav Bosfor od kraja do kraja, a neke samo od mosta do mosta. A ako ne zelite turisticke ture mozete koristiti gradske brodove, koji staju na dosta stanica, izaci negdje gdje vam se svida, malo se odmoriti pa sjesti na drugi brodic i vratiti se.

Citava Evropska obala je za vidjeti, krenite od Besiktasa pa do Sarijera ali to izbjegavajte vikendom jer bude strasna guzva i taj put moze trajati po nekoliko sati. Najbolje je radnim danima poslje 9.00 ujutro... Ortakoy, Arnavutkoy, Bebek, Rumelihisari (tu mozete obici Rumeli tvrdavu), Boyacikoy, Emirgan, Yenikoy, Tarabya, Sariyer... Sve to su divna mjesta, pa odmorite negdje gdje vam se svida...

A na Azijskoj strni preporucujem Kanlica, Kandilli, Anadolu Hisari, Anadolu Kavagi... Ako odete na Anadolu Kavagi obavezno se ispenjite na tvrdavu i uzivajte u pogledu gdje se Bosfor spaja sa Crnim Morem...














Nema komentara: