6.7.09

istanbul


divan grad ali kao u svakom metropolu i u istanbulu čovjek treba biti ekstra oprezan. ne trebate biti pretjerano opterećeni ali otvorite oči. evo nekoliko priča koje su se dogodile turistima u istanbulu:
1. čovjek i žena šetaju u istiklal ulici i uđu u mango.. žena pregleda radnju a čovjek sjedi u fotelji namjenjenoj za muškarce koji ne vole shopping i drži tašne sa svoje ljeve strane. u to jednoj curi koja se nalazi sa desne strane tog gospodina ispane neka bluza iz ruke. naš
džentilmen se sagne da uzme bluzu, cura se zahvali, on se okrene a tašne otišle. pasoši, lova, sve...
2. dva momka obilaze istanbul, upoznaju se sa jednim turčinom, sprijatelje se. jedno veče taj momak im predloži da ih odvede u jedan restoran. restoran nije ništa ekstra, uopšte nije ekskluzivan ali na kraju noći dođe račun od 400€. momci su u šoku. uopšte nisu naručili nešto posebno: obična večera sa bocom običnog vina. konobar se vadi da je vino bilo posebno i da je račun zbog toga razloga tako visok. svađa, prepirka, prijetnja da će ići upoliciju i momci se spase sa oko 100€ a i to je previše.
3. posebno na turističkim mjestima, pijacama i u vozilima gradskog prevoza treba biti dobro oprezan. džeparoši su tako vješti da otvore dva rajfešlusa u tašni ispod ruke i uzmu novčanik.

Nema komentara: